De Laan van de Liefde op Utoya

Post

Reacties   |   Actuele lessen, Rouwverwerking

Nationale herdenkingsdienst
Zondag 21 augustus werd in Noorwegen een nationale herdenkingsdienst gehouden ter afsluiting van een intense periode van nationale rouw. De namen van de 77 overledenen bij de aanslagen op vrijdag 22 juli werden één voor één genoemd. 77 foto’s werden geprojecteerd op een groot scherm. Dat was indrukwekkend. En zeer pijnlijk voor de nabestaanden.
De empathie van koning Harald en premier Jens Stoltenberg straalden uit. Hun toespraken waren zeer menselijk van toon en opbouwend naar de toekomst. “Als vader, als opa, als echtgenoot kan ik mij de pijn voorstellen. Als koning van dit land leef ik met jullie mee” zei koning Harald bewogen.

 

Elkaar blijven steunen
Premier Stoltenberg riep de mensen op er voor elkaar te blijven zijn en de mensen met verdriet niet te vergeten. Kleine dingen doen zo goed.


Laan van de Liefde
Veel nabestaanden en overlevenden van de aanslag gingen vrijdag en zaterdag terug naar het eiland. Om samen de confrontatie aan te gaan met het kwade dat daar geschiedde. En om wellicht een (kleine) gevoelsopening te maken om mooie herinneringen terug te laten komen. “Dat zal niet meevallen”, zei een overlevende.

Nieuwsuur maakte een reportage waarin Jeroen Wollaars (@wol) vertelde (bij 9.00) dat Utoya een Laan van de Liefde heeft: een pad waar veel jongeren met hun eerste vriendje of vriendinnetje hebben gelopen. De eerste stap op het liefdespad…

Dit zijn mooie herinneringen. Ze worden nu versluierd door de afschuwelijke tragedie op
22 juli. Morgen, dinsdag 23 augustus, geeft de politie na precies een maand het eiland weer vrij = terug aan de jongeren. Hopelijk zullen ooit weer verliefde jongeren lopen over deze Laan van de Liefde.

Ik wens het ze van harte toe: naast littekens bouwen aan mooie herinneringen…

 


Meer informatie
Lees meer in het NOS dossier “Aanslagen Noorwegen.”
Zie ook mijn vorige blog “Noorwegen: houvast door samen te komen” over de rol van kerken na rampen (Rampenspirit).

De nationale herdenkingsdienst is hier terug te kijken. Elke crisisprofessional zou deze dienst moeten zien. Om te ervaren waar al die schriftelijke crisisplannen voor bedoeld zijn…

Plaats een reactie