Nieuwegein: brandveiligheid in verzorgingshuizen op de agenda?

Post

1 reactie   |   Crisissnippers

Voor de tweede keer in korte tijd is er een brand in een verzorgingshuis. Kort geleden in Nieuwegein, gisteravond in Valkenswaard. Het grote probleem bij branden in dit soort huizen is uiteraard de slechte mobiliteit van de bewoners. De zelfredzaamheid is onvoldoende om zich snel genoeg in veiligheid te kunnen brengen. Er is dus veel hulp nodig in heel korte tijd. Zeker ‘s avonds is die hulp er vast niet. Het is immers geen ziekenhuis waar continu veel verplegend personeel aanwezig is. Een zorgpunt voor de toekomst. We zijn benieuwd hoe hier beleid de komende tijd op wordt bekeken.

  1. Fred Zaaijer08-22-11

    Er is een bestuursmethodiek beschikbaar waar voor bestuurders en toezichthouders handvatten worden aangereikt http://www.brandveiligheidindezorg.nl/ibmz.
    De onderliggende managementlaag wordt hierin ook voorgehouden de intetrne noodorgansiatie op orde te brengen. Ook de brandweer blijft bij response naar dit soort gebouwen toe in gebreke met de opkomsttijd. Verder is er komende een AMvB Basishulpverlening, waar gesproken wordt over het inzetten van BHV teams. Directies en managers, ze zien de bui al financieel hangen denken, dat voor een heel zorggebouw met een hoge mate van niet zelfredzaamheid 1 team (van twee personen minimaal) wel genoeg is. Nee dus, per (risico)afdeling of verdieping, lijkt mij. Wordt nog een leuke wedstrijd.Het lachertje van de week (of misschien wel voor een langere periode) is toch wel dat op het komende Bouwbesluit 2012 minister Donner met een Veegbesluit komt om de brandveiligheidsmaatregelen voor de Zorgsector te “verzachten”” en dan met name voor de bestaande bouwwerken. Voor nieuwbouwprojecten mag er + 1 % meer worden uitgegeven. Mijns inziens reden genoeg om de politiek hierover te alarmeren.

Plaats een reactie