Crisis-Nijntje?

Post

Reacties   |   Actuele lessen, Pareltjes

Image DescriptionEen foto van Nijntje tussen de puinhopen in Japan na de aardbeving en de tsunami is een bizar beeld. Ook in Japan is Nijntje populair en heet daar Mifi. Het raakt ons in het bijzonder, omdat Nijntje ook prominent was afgebeeld op een schutting in de wijk Roombeek in Enschede na de vuurwerkramp. Een afbeelding die precies hetzelfde lijkt te verwoorden als deze trieste foto uit Japan.
En wat te denken van de functionele rol van Nijntje in de zedenzaak in Amsterdam eind 2010? Die zaak kwam aan het rollen toen een oplettende rechercheur in Amerika op een foto een kind met een Nijntje-knuffel zag.
Dick Bruna heeft het lieve beest vast niet zo ontworpen, maar het is wel frappant dat wij op onze wegen door crisisland telkens weer Nijntje tegen komen als betekenisvolle knuffel in crisissituaties.

En toen…vonden we op een Japanse site deze speciale tekening van Dick Bruna. Cirkeltje rond.

Plaats een reactie