Martini Ziekenhuis organiseert Gedenkdag

Post

1 reactie   |   Pareltjes

Foto: Martini ZiekenhuisEen dag voor een ieder van wie het afgelopen jaar een dierbare is overleden tijdens of kort na de opname in het ziekenhuis. Dat is de betekenis van de Gedenkdag die het Martini Ziekenhuis dinsdag 16 november organiseert.

“De drukte van een ziekenhuis biedt meestal niet veel ruimte om bij herinneringen stil te staan. Daarom wil het ziekenhuis jaarlijks een dag organiseren om te gedenken,” zegt geestelijk verzorger Ruurd van de Water. Het ziekenhuis koos als symbool een Gedenkboom. “Mensen kunnen daarin zelf een blaadje met de naam of een boodschap hangen voor diegene die zij herdenken.”

Comfort
De Gedenkdag is een initiatief van de afdeling Geestelijke Verzorging en sluit nauw aan bij de toegenomen aandacht voor palliatieve zorg, het zorgen voor mensen die niet meer beter kunnen worden. In het Martini Ziekenhuis is daarom een zogenaamd zorgpad voor de stervenden ontwikkeld. Hierin zijn alle stappen en afspraken in de zorg voor patiënten in de laatste levensfase vastgelegd. Wat bijvoorbeeld betekent dat er dan geen belastende onderzoeken meer plaatsvinden en er veel aandacht is voor pijnbestrijding. Het accent ligt in die fase vooral op het comfort van de patiënt en zijn naaste. Een ander onderdeel in dat zorgpad is goede nazorg aan de naaste, na het overlijden van de patiënt. De Gedenkdag is daar een duidelijk onderdeel van.

Luisterend oor
De Gedenkdag vindt plaats op 16 november van 10 uur tot 18 uur in het Martini Ziekenhuis. Tijdens de dag zijn om 10.30 uur, 14.30 uur en 16.30 uur korte herdenkingsmomenten met muziek en tekst. Geestelijk verzorgers zijn aanwezig als gastheer/vrouw en luisterend oor. De Gedenkboom heeft na deze dag een plaats in de stilteruimte van het ziekenhuis, die 24 uur per dag toegankelijk is.

Plaats een reactie

  1. Tweets die vermelden Martini Ziekenhuis organiseert Gedenkdag -- Topsy.com11-14-10