Analysetool voor Twitter: The Archivist

Post

Reacties   |   Tools

Wat is er op Twitter gemeld over een bepaald onderwerp? Iedereen die zich bezighoudt met webcare wil graag weten wat er over een organisatie of een product is geschreven. En uiteraard willen experts in crisiscommunicatie (achteraf) graag kunnen analyseren hoe de informatiestroom op Twitter is verlopen tijdens de crisis. Maar Twitter is een vluchtig medium. Tweets van enkele weken geleden zijn meestal al weer verdwenen en dus is een archief-tool een fijn hulpmiddel. Eerder bespraken we al Twapperkeeper, maar er bestaat ook The Archivist.

Wat is het?

The Archivist is een hulpmiddel om site, gemaakt door Mix Online, het laboratorium van Microsoft. De tweets kunnen worden gezocht met behulp van alle operatoren van de Twitter zoekmachine.

Wat maakt het geschikt bij crisiscommunicatie?

Deze tool is vooral geschikt om direct na een crisis de twitterberichten te archiveren, zodat in de evaluatie achteraf lessen geleerd kunnen worden. Dit is wenselijk omdat de berichten op Twitter zelf na korte tijd alweer verdwenen zijn. Weliswaar zijn ze dan vaak nog wel terug te vinden bij de individuele twitteraars, maar niet meer op #hashtag.

Een voordeel van The Archivist is dat het archief privé of publiek kan worden gemaakt. Publieke archieven kunnen worden gedeeld. Bovendien heeft de site diverse grafische weergaven van de statistische informatie. Tot slot kunnen de tweets ook worden geëxporteerd naar een ander bestand, bijvoorbeeld Excel. Dat maakt het mogelijk om met andere tools of programma’s (bijv. SPSS) echte statistische analyses te maken.

Voorbeelden van recent gebruik

Een voorbeeld: op maandag 8 november was er een grote brand in Dronten. Crisiswerkplaats legde een archief aan van de tweets, dat voor iedereen te raadplegen is. Hieronder zie je enkele schermafbeeldingen van de statistieken. Wil je ze goed kunnen bekijken en de tweets zelf kunnen lezen, ga dan naar dit archiefbestand.

Meer lezen? Zie het artikel op de site van Mix Online.

Plaats een reactie