‘Watersnood’, kleurenfoto’s van de Ramp

Post

1 reactie   |   Historische crisis

Image DescriptionZaterdag 6 november verscheen een nieuw boek van Kees Slager over de watersnoodramp van 1953: ‘Watersnood’. Niet het eerste boek van zijn hand over dit onderwerp. Maar nog steeds valt er iets nieuws te melden. Nu zijn er vele kleurenfoto’s opgespoord en die zijn samengebracht in dit boek. De auteur draagt het boek op aan de helden. „De vissers en de brandweermannen, de soldaten en burgers die nooit eerder opvielen maar toen opstonden en een daad stelden.” Het boek is uitgegeven bij uitgeverij de Buitenspelers.

De NOS wijdde op de radio een item aan dit boek en schreef een artikel met enkele foto’s op de website. Ook BN de Stem heeft een uitgebreide beschrijving van het boek en de wordingsgeschiedenis ervan.
Het initiatief kwam mede van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Op de website van het museum staan citaten uit het voorwoord van het boek en en link naar het complete voorwoord.

Een citaat van auteur Kees Slager:
“…… Dit boek streeft ook naar volledigheid over de meest recente ramp, die van 1 februari 1953. Omdat ik uit de vele gesprekken met ooggetuigen heb geleerd dat het verhaal van de ramp voor elke plaats anders is, besloot ik het gebied op te splitsen in 54 rampgebiedjes. Van elk ervan wordt in dit boek verteld wat er zich afspeelde tijdens de rampnacht en daarna. Elk van die verhalen wordt gevolgd door foto’s die er – meestal later – werden gemaakt. Zo is voor het eerst het totale rampgebied in één boek in kaart gebracht. Naast de lokale en regionale rampgeschiedenissen zijn hoofdstukken opgenomen over belangrijke onderwerpen als de evacuatie, de hulpverlening, het herstel, de rol van de media en van het koningshuis.”

Kleur of zwartwit: verwarring in ons persoonlijke beeldarchief
Het bijzondere aan het boek is natuurlijk de opname van beelden van deze ramp in kleur. In ons beeldgeheugen staan beelden van allerlei rampen en crises opgeslagen. En 1953 ‘hoort’ gewoon in zwartwit te zijn. Ter verwarring twee voorbeelden.

Image Description

Image Description

De linkerfoto toont het hoogwater van de Maas in 1993 of 1995 in Limburg, de rechterfoto is uit het boek van Kees Slager en toont de watersnoodramp van 1953.

Een voor wie echt terug wil in de tijd: de eerste beelden van het Polygoonjournaal uit februari 1953 zijn een bekend onderdeel van het collectieve beeldgeheugen. Ons allen ingeprent tijdens de geschiedenislessen en uiteraard in zwartwit.

Eerste beelden van de Stormramp (1953)