Twitter in het hart van de crisiscommunicatie

Post

3 reacties   |   Actuele lessen, Illustratieve voorbeelden

Een (mislukte) overval op een geldwagen was op maandagmiddag 1 november voor de hulpdiensten in de buurt van Eemnes aanleiding een GRIP1 af te kondigen. Er was namelijk explosiegevaar. De overvallers hadden vlak voor hun vlucht een explosief achtergelaten op de overvalwagen en de wagen bij een tankstation van BP gezet. Het explosief moest eerst onschadelijk gemaakt worden door de EOD van de Landmacht.
Het nabijgelegen Motel De Witte Bergen moest daarom beveiligd en (gedeeltelijk) ontruimd worden. Dit betekende dat, na ontruiming, nog ca. 200 gasten tot nader order (was achteraf de hele middag) in de kelder moesten blijven. Zij werden daar, volgens eigen tweet-zeggen, gelukkig goed verzorgd door de medewerkers van het Motel.

Bron: Dagblad van het Noorden – dinsdag 2 november 2010

 

#eemnes-community

Interessant om te zien was dat er rondom dit incident met de hashtag #eemnes gelijk een twittercommunity ontstond. Van alle kanten kwamen tweets over #eemnes voorbij. Van de regionale omroep @rtvutrecht tot getroffenen (zie hieronder), de overheid (politie, landmacht) en betrokken tweeps (“ramptoeristentweeps”?). Ook de landelijke media twitterden mee. De crisisinformatievoorziening stroomlijnde op deze manier zichzelf, goed te volgen via www.twirus.com.
(Note: iemand vroeg mij of de overvallers ook meetwitterden. Nou nee, die had ik zo’n beetje als enige “partij” in de #eemnes-community niet voorbij zien komen…. )


De kok van Motel De Witte Bergen zei na het incident: “Overval was bizar”. Lees hier zijn ervaringsverhaal en de andere regionale mediaberichten.

@antaldewaij – Tweep ter plekke
Het incident was via twitter dus bijna “live” te volgen, compleet met beeldmateriaal in de vorm van twitfoto’s. Persoonlijk vond ik het toch wel wat voyeuristisch, dat ik zomaar praktisch alles kon (wilde?) volgen. Maar toen ik zag dat collega-tweep @antaldewaij van Engagement Media ter plekke was en twitterde over het incident, veranderde mijn gevoel. Ik leefde meer mee dan bij andere incidenten en was benieuwd naar de afloop. Lees hieronder zijn tweetverhaal (lees van onder naar boven):


@HarryNGBrinkman / Tweep/burgemeester ter plekke
Ook burgemeester Harry Brinkman van de gemeente Beemster was in De Witte Bergen. Hij twitterde het volgende:
 

 


Crisiscommunicatie van de overheid (politie)
Ondertussen twitterde de overheid haar officiële crisiscommunicatie (= geverifieerde feitelijke informatie) via het account @woordvpolitieBJ. Bernhard Jens meldde het volgende (lees van onder naar boven):

   

 

#eemnes-tweetarchief via Twapperkeeper
Tweets verdwijnen snel. Voor je het weet (soms binnen een paar dagen) kun je geen enkele tweet via # meer terugvinden. Daarom maak ik van elk GRIP-incident dat ik zie/volg, direct een archief aan dat via een internetlink altijd beschikbaar blijft. Ik noem zo’n archief een “twapper”. Zeer waardevol bij crises&rampen waarbij onderzoeksinstanties achteraf hun werk komen doen.

Iedereen kan/mag alle “twappers” van de incidenten 2010 tot heden inzien via het delicious-account van Crisiswerkplaats.
Het aanmaken van een tweetarchief kan via www.twapperkeeper.com (vandaar de “twapper”).
De tweets van #eemnes zijn hier terug te lezen en eventueel uit te printen.
In de Crisiswerkplaats-paper.li-krant van maandag 1 november stond #eemnes ook vermeld (zie rechtsonderin).
 

Tenslotte – Tweepcare
Twitter zat deze middag in het hart van de crisiscommunicatie. Met elkaar meeleven op twitter heet #tweepcare. Deze hele #eemnes-middag werd twitterale empathie betoond aan de getroffenen ter plekke. Er werden tweets gestuurd met onder andere de boodschappen “sterkte”, “hou je taai” en “zorg voor je eigen veiligheid”. @antaldewaij bedankte zijn followers voor deze #tweepcare als volgt:

Burgemeester @willemvanbeek van gemeente Edam-Volendam stak zijn collega Harry Brinkman als volgt een hart onder de riem:

Wil je meer lezen over de positieve effecten van #tweepcare, lees dan bv dit blog van @ragnaja. Ook @maais heeft al eens geblogd over wat #tweepcare voor haar heeft betekend (“de kracht van twitter – mijn redding in zware tijden”).

Tweeps putten er (emotionele) steun uit.

En alleen dát al vermindert stress… juist in tijden van crises zo belangrijk!

 1. Natalie11-06-10

  Wat ontzettend onhandig eigenlijk dat je tweets niet meer kunt terugvinden na korte tijd; geeft wel weer helder aan hoe vluchtig het medium eigenlijk is…

  Bedankt voor de tip van Twapperkeeper, ga ik eens bekijken en misschien kunnen we het zelf ook gaan gebruiken.

 2. Ina11-06-10

  Klopt Nathalie, mensen roepen eigenlijk wat en – floep – weg is het weer.
  Omdat ik weet dat informatie heel waardevol is na crises en rampen, kwam ik via een tweep op deze tool. Maak nu gelijk een #twapper aan als ik iets zie waarvan ik denk: interessant!

  En “niet meer terugvinden” gaat meer om de #-tweets dan individueel he. Die zijn natuurlijk altijd wel terug te kijken via http://www.twitter.com (in tweetdeck lukt dat ook al niet goed).

  Leuk dat je reageert en succes!

  groet van Ina

Plaats een reactie

 1. Tweets die vermelden Twitter in het hart van de crisiscommunicatie -- Topsy.com11-03-10