Als jouw school afbrandt…

Post

5 reacties   |   Actuele lessen, Getroffenencommunicatie

Foto: Piet van der Veen

Basisscholen De Hoeksteen en De Vlint door brand verwoest
In de vroege ochtend van 16 oktober brandden twee basisscholen, een buitenschoolse opvang en lokalen van een peuterspeelzaal in de Groningse nieuwbouwwijk Gravenburg af. Het fotoalbum van Michel Leertouwer geeft een indruk van het verloop van deze grote brand.

Circa 950 kinderen en hun leerkrachten zijn zwaar gedupeerd. Een onder bijzondere architectuur gebouwde nieuwe vensterschool met een eigentijds karakter ging verloren. Hier zie je drie foto’s van de school voor de brand.
Image Description
Foto: Architectuur.nl
Foto: Architectuur.nl

De sociale media in actie
De reacties worden overal gedeeld, niet alleen door samen op straat te praten over de gebeurtenissen. Zo meldde een moeder op Twitter: “Heel erg, vensterschool in gravenburg afgefikt! Allemaal huilende kinderen bij zwemles.” En buurtbewoners vinden elkaar nu op Twitter, evenals de buurtagent “Aantal bewoners toegevoegd aan volglijst om zoveel mogelijk te lezen over de brand in #gravenburg.” De buurtagent benut actief de mogelijkheid om met bewoners in contact te komen en nodigt nieuwe volgers per direct message uit het netwerk samen te maken.

En ook in de opsporing van de mogelijke dader of daders hoopt men op een goed resultaat via de sociale media: op vrijdag 22 oktober werd het speuren via Youtube vormgegeven door de jeugdagent. Een duidelijke oproep, geadresseerd aan de jeugd die mogelijk kan weten wat er die nacht gebeurd is bij de school.

Via de sociale media blijken mensen elkaar eenvoudig te kunnen treffen die als betrokken burger of professional specifieke kennis voor deze situatie kunnen delen. De hashtag #gravenburg op Twitter brengt de expertise eenvoudig bij elkaar.
Hoe werkt dat? Iedereen die vragen heeft of hulp wil aanbieden plaatst een bericht op Twitter en neemt in dat bericht de hashtag (hekje+trefwoord) op #gravenburg. Als je in Twitter (of een hulpprogramma) zoekt op deze hashtag, krijg je alle berichten bij elkaar gepresenteerd waar dit trefwoord in voorkomt. Je ziet dus ook berichten van mensen die je helemaal niet volgt via Twitter, maar die nu wel over dit onderwerp schrijven. Het resultaat zie je in de kolom hiernaast.

Videobeelden van RTV-Noord

Basisscholen de Hoeksteen en de Vlint door brand verwoest

Videobeelden van RTVOOG

Brand school Gravenburg

Opname uit het publiek

Brand basisscholen de Hoeksteen en de Vlint

Aandacht voor de kinderen als getroffenen
Als jouw school afbrandt is dat een ingrijpende gebeurtenis. Natuurlijk droomt ieder kind wel eens van een onverwachte gebeurtenis waardoor je ineens vrij hebt. Maar een brand is niet leuk en als je daardoor vrij van school krijgt, word je daar helemaal niet vrolijk van. In tegendeel: veel kinderen zijn oprecht heel verdrietig als hun school afbrandt.
Wat doet een schoolbrand met kinderen en hoe gaan professionals om met dat verlies en verdriet?

“Als je iets heel naars meemaakt
In mei 2000 werd een boekje samengesteld om kinderen in Enschede te helpen en ondersteunen bij de verwerking van de ingrijpende gebeurtenis van de Vuurwerkramp. Het boekje heet ‘Als je iets heel naars meemaakt’ en helpt kinderen om er over te praten. Deze brochure kun je hier als pdf ophalen.

Nog twee bronnen: “Na de schok”
De GGD Hart voor Brabant en de GGD West-Brabant ontwikkelden samen twee folders. Je kunt de folders als PDF hier downloaden. Eentje is gericht op ouders van (jonge) kinderen en eentje gericht op jongeren. De folders geven informatie over hoe je na een schokkende gebeurtenis met elkaar in gesprek kunt zijn. Ook geeft het informatie over het gedrag dat kinderen kunnen vertonen na een ingrijpende gebeurtenis. En natuurlijk tips hoe je daar als ouder het beste op kunt reageren.

Jeugdjournaal
Uiteraard besteedt het Jeugdjournaal van de NOS altijd op een zorgvuldige manier aandacht aan een grote brand op een school, met aandacht voor de gevoelens en emoties van de getroffen kinderen. Dat geldt ook voor deze brand.

Uitzending Jeugdjournaal maandag 18 oktober (avond)

Terugblik op eerdere schoolbranden
Misschien helpen de reportages van eerdere schoolbranden ook een beetje. Het komt immers wel weer in orde, ook al geeft het veel verdriet. Hieronder twee reportages uit Heerde waar begin september een basisschool afbrandde. Als onderdeel van de verwerking maakten de kinderen en een leerkracht een lied over de gebeurtenis. Er werd zelfs een opname van gemaakt en de opbrengsten uit de verkoop werden gebruikt voor de aanschaf van spullen voor school.(Bron: Jeugdjournaal)

Ook in Barneveld werden twee scholen getroffen door brand eerder dit jaar. Hier vind je een reportage van het Jeugdjournaal.

Tips voor de school en de leerkrachten
De KPC-Groep heeft in haar dienstenpakket professionele ondersteuning van scholen en hun medewerkers in geval van calamiteiten. Op de website staan praktische tips voor het omgaan met de media.

Mooie voorbeelden van de vervolgacties
Een vader van kinderen die op de school in Groningen zitten heeft op zijn weblog enkele blogposts gewijd aan de school en de brand. De opa van deze kinderen heeft gewerkt als brandweerman (commandant bedrijfsbrandweer) en hielp zijn kleindochter aan brandweerspullen om op school te laten zien.

“Daarom konden we vanmorgen 2 dozen met een brandslang, spuiten, een echt brandweeroverall, een gasmasker en een stoere brandweerhelm (met speciale bril!) ophalen bij mijn ouders. “
“Vanmiddag hoorden we dat de spullen langs alle klassen waren gegaan. Veel kinderen hadden de helm opgehad en met bewondering naar de echte overall en andere spullen gekeken. Een schot in de roos! Helemaal geweldig omdat te horen.”
(Bron: Tiepvoud , Bjorn Franke)

Een vrijwilliger startte meteen op de dag van de brand een openbaar forum, zodat ouders en andere betrokkenen uit Groningen snel met elkaar in contact konden komen. Inmiddels heeft het forum zijn functie bewezen. Het aanbod om een sport&spel-instuif te organiseren werd snel opgepakt en ingevuld met praktische zaken als vervoer van de kinderen. Bekijk hier het forum.

 1. Tina Koens10-16-10

  Waar ik me nu over buigen wil…waar gaan mijn kinderen maandag heen, waar lees ik iets over hoe het verder gaat.
  Op de site van de Vlint lees ik niks…hoe kom ik aan informatie?

 2. Lydia Vroegindeweij10-16-10

  Beste Tina,
  Hopelijk heb je de informatie inmiddels al gekregen op de website van de gemeente: http://gemeente.groningen.nl/algemeen-nieuws/2010-10/zeer-grote-brandtreft-schoolgebouw-in-groningen
  Sterkte, ook voor de kinderen.

 3. bernard groot10-23-10

  DAg Lydia
  Wat heb je dit prachtig bij elkaar gezet. Dit is schitterend lesmateriaal.

Plaats een reactie

 1. Tweets die vermelden Als jouw school afbrandt… -- Topsy.com10-16-10
 2. Tweets die vermelden Als jouw school afbrandt… -- Topsy.com11-06-10