Voorzorg: kinderen naar ziekenhuis

Post

1 reactie   |   Actuele lessen

Foto: Robby HielOp vrijdagochtend 17 september ontstond er bij werkzaamheden in een pand in Amsterdam-Oost een uitstoot van koolmonoxide. Enkele betrokkenen bij die werkzaamheden op de begane grond werden onwel. Op de eerste verdieping bevindt zich een kinderdagverblijf waar op dat moment 42 kinderen aanwezig waren. Hoewel er geen problemen waren op die verdieping werd toch uit voorzorg besloten alle kinderen en hun leidsters naar het ziekenhuis te brengen voor een controle.

Maar daarmee ontstaat een informatiestroom in de publieke ruimte, omdat mensen iets bijzonders zien gebeuren: 22 ambulances voor de deur waar omwonenden vervolgens kinderen in zien gaan. En daar zijn vast enkele huilende kinderen bij geweest. Dat roept vragen op en bij sommigen ongetwijfeld ook emotionele beelden zoals van een ernstig voorval in België. Het speculeren kan beginnen…
Op twitter kwam al snel de vraag: wat is er aan de hand aan de Sparrenweg? Eén twitteraar maakt daarbij duidelijk dat hij nu juist in deze situatie antwoord verwachtte van de politie Amsterdam Amstelland, die immers vaker twittert.

De informatiebronnen voor omwonenden en verontruste mensen waren helaas beperkt. RTV Noord-Holland plaatste om 10.25 uur een berichtje. Mattijs van de Wiel maakte voor NOS Radio een reportage met veel emoties en paniek. NOS journaal had een kort item met enkel rustige beelden zonder paniek. Nu.nl plaatste een bericht met alle feiten op een rijtje. Zender AT5 maakte een nieuwsitem met filmpje. Daarin zowel paniekerige beelden van de omstanders en rustige beelden van direct betrokkenen. Een toonvoorbeeld van wat een gebrek aan informatie teweeg kan brengen. Misschien is de perswoordvoerder van de politie in Amsterdam zelf ook zo’n voorbeeld: hij spreekt het woord ‘geval van koolmonoxide’ zo snel uit dat je hoort ‘geval van commotie’. En dat blijkt het door het gebrek aan informatie dus ook te zijn.

Les voor  voorlichters: zorg dat de (verontrustende) beelden en de (geruststellende) informatie zo snel mogelijk bij elkaar passen en het grote publiek kunnen bereiken. Het risico is immers groot dat de ouders van deze kinderen eerder de commotie hebben gehoord dan de feiten en zich onnodig zorgen maken.

  1. bernard groot09-17-10

    DagLydia
    wat een prachtig voorbeeld van risico- en crisiscommunicatie!
    Overigens zou ik het als kleine jongen maar wat mooi gevonden hebben als mij zoiets was overkomen. Zomaar in een ambulance met zwaailichten naar een prachtig ziekenhuis!
    Bernard

Plaats een reactie