Tel tot 5 voor je een bericht verzendt

Post

Reacties   |   Lijstjes

Twitter is een snel medium. Dat is de kracht, maar ook het gevaar. Voordat je het weet is een bericht (een tweet) verstuurd waar je later spijt van hebt. Speciaal bij het communiceren over of tijdens een crisis kun je ook fouten maken door onzorgvuldig te zijn. Aan de andere kant is één los feit soms al erg nuttige informatie voor betrokkenen. Die laat je liever niet wachten op volledige informatie.

Daarom 5 korte tips. Tel even tot 5 voordat je op de verzendknop drukt.

  1. Is je tweet een feit, een gerucht, een vraag of jouw mening? Zorg dat dat duidelijk is.
  2. Is je bron van betekenis? Vermeld die er dan bij.
  3. Breng je iemand in verlegenheid met je bericht? Herschrijf het neutraler.
  4. Kunnen mensen nodeloos ongerust worden gemaakt door je tweet? Niet verzenden.
  5. Geeft het bericht duidelijkheid of een antwoord op een vraag van betrokkenen? Direct verzenden.

PS. Gebeurt het je toch een keer dat je een bericht verstuurt waar je even later spijt van hebt, dan kun je het ook nog altijd ‘deleten’ uit je tijdlijn. Maar anderen hebben het dan al wel kunnen zien.

Lydia Vroegindeweij

Plaats een reactie