Simulatiespel Feuerwache.net

Post

1 reactie   |   Opleidingen

Hoe maak je jongeren enthousiast voor de brandweer? Met een online game. Een programmeur, tevens vrijwillige brandweerman, uit Duitsland bouwde daarom uit liefhebberij en betrokkenheid een prachtige online game Feuerwache.net. Met als doel: publiciteit voor de brandweer. In het spel ben je verantwoordelijk voor je eigen brandweerkorps. Voertuigen aanschaffen, personeelsbestand managen en uitrukken natuurlijk. Er is zelfs voorzien in slachtoffers, die gered moeten worden.
Het spel is geschikt vanaf 10 jaar volgens de maker. Maar om het spel heen is inmiddels een actieve community ontstaan waarin ook veel professionals meedoen.

screenshot programma

Crisiswerkplaats is benieuwd wie van jullie het spel kent en er mogelijk wat over kan vertellen op deze site. Is het interessant om hiervan een Nederlandse versie te maken? En wie heeft ideeën of contacten om dit in gang te zetten?

Er zijn al wel wat beginnetjes te vinden op internet:

 • Op Hulpverleningsforum.nl vond ik een forum waarop enkele Nederlandse deelnemers hun ervaringen uitwisselen over het spel.
 • Ook op Brandweerforum wordt het spel uitgebreid besproken en zijn vertaalaanwijzingen te vinden.
 • En er is al iemand die een vertaalscript heeft geschreven.

Interview met de maker van Feuerwache, Sebastian Heinisch

 1. Melle08-28-10

  Feuerwache.net is voor alle leeftijden, mits je goed duits kunt lezen en schrijven, of het nederlandse script gebruikt.

  Heb je altijd al een brandweerstad willen besturen dan is dit je kans:

  Wat is feuerwache.net:

  Het is een online browsergame waar jij als speler de controle hebt over een hele stad als hulpverlener, je bent commandant en centralist: bouwt kazerne’s, koopt voertuigen en plaatst deze allemaal op de juiste plek zodat je een goede dekking hebt over de hele kaart, een kaart met 100 bij 100 vakjes waarvan 1 vakje 10 bij 10 kilometer voorsteld.
  Zodra er een melding is kun je in de optie’s een geluidje laten afspelen of je ziet een teller oplopen van je inzetscherm waar alle meldingen staan, en zodra jij op een melding klikt kun je voertuigen gaan sturen welke daar nodig zijn.
  Je ziet geen bloed, brand of autowrakken, alleen maar het spelers scherm wat het spel juist voor jong en oud speelbaar maakt.
  Je kan alle incidenten volgen: welke voertuigen er aanrijdend zijn, welke ter plaatse zijn, welke er aangevraagt worden voor bijstand, en de tijd die nog nodig is om het incident te bestrijden.

  Start:
  Zodra je de 1e keer gebruikt maakt van het spel krijg je 100.00 credits precies de prijs van een kazerne met 1 blusvoertuig, jij mag dan kiezen waar je de kazerne gaat bouwen(bij iedere nieuwe kazerne die je bouwt krijg je 1 blusvoertuig gratis).

  Melding:
  Zodra je de 1e melding krijgt zul je het voertuig de weg op moeten sturen, zodra de melding “opgelost” is(incident bestreden) krijg je hier credits voor, met deze credits kun je kazerne’s uitbouwen voor meer voertuigen en extra voertuigen kopen.
  Zodra je de melding voor je hebt kun je voertuigen aanvinken welke jij denkt nodig te hebben, hoe meer voertuigen je stuurt voor kleine meldingen hoe minder credits je krijgt, wel is het incident vaak dan snel bestreden.

  Personeel:
  Net zoals in het echt gaat een voertuig niet de weg op zonder personeel, iedere nieuwe kazerne die je bouwt beschikt over 21 vrijwilligers, het maximum aantal vrijwilligers per vrijwilligers post is 30.
  Om het personeel bestand uit te breiden en op peil te houden zul je personeel moeten werven, ook is het mogelijk dat er personeel stopt of niet gemotiveerd is om naar de kazerne te komen dit werven kost ook credits voor vrijwillige posten, ook is het mogelijk om een post een dagje uit te bieden, de post is dan 24uur niet beschikbaar voor meldingen en ook het uitje kost weer credits, maar leverd wel weer motivatie op voor je personeel bestand.

  Gebouwen die je kunt (uit)bouwen:
  vrijwilligers kazerne: iedere kazerne die je nieuw bouwt kost 100.000 credits (de eerste tijd is dat aardig wat meldingen afhandelen), als je voldoende credits hebt (en personeel natuurlijk) kun je de kazerne uitbouwen: hiermee bouw je een extra garage plek voor een voertuig welke je kan kopen om op die plek te gaan staan, dit zijn altijd vrijwilligers die deze kazerne gebruiken.
  Vanaf “stufe 3″(uitbouw 3) ga je de kazerne ombouwen naar beroepspost, dit is pas mogelijk als je 10 vrijwillige kazerne’s hebt gebouwd, en ook ieder uitbouw kost meer credits.
  Maximale uitbouw is 5 plekken waarvan 4 brandweervoertuigen en 1 ambulance.

  Beroepspost:
  Vanaf 10 vrijwillige kazerne’s kun je uitbouwen naar een beropespost, je hebt hier dan met beroepspersoneel te maken welke salaris ontvangen welke van jouw credits af gaat(jij bent hun baas), het werven van beroepspersoneel is daar in tegen wel gratis.
  Beroepspersoneel kun je opleiden op een brandweerschool dit is niet geldig voor de vrijwillige brandweer posten.

  Brandweerschool:
  Een brandweerschool is nodig om je beroepspersoneel op te leiden voor grootschalige incidenten: ongeval gevaarlijke stoffen, ambulance verpleger, duiker of vliegtuigbrandbestrijder,
  Het opleiden van personeel duurt een hele week, tijdens deze week kunnen er max. 10 man per school in de opleiding en dit personeel is een week NIET beschikbaar voor een melding(zorg dat je dus voldoende personeel op je post hebt).

  Voertuigen:
  Net zoals in Nederland is er een hele reeks voertuigen beschikbaar voor de incidenten:
  Diverse blusvoertuigen met een scala aan diverse optie’s.
  Hulpverleningsvoertuig.
  Hoogwerker/ladderwagen.
  Schuimblusvoertuig.
  Officier van dienst voertuig.
  Groot watertransport.
  Adembeschermingwagen.
  Olie reinigingwagen.
  Meetploeg gevaarlijke stoffen wagen(beroeps).
  Gevaarlijke stoffen bestrijdings voertuig(beroeps).
  Duikwagen(beroeps).
  Kraan.
  Hulpverleningsvoertuig voor het spoor.
  Ambulance(beroeps).
  Crashtender (vliegveld/beroeps).
  Trap wagen (vliegveld/beroeps).

  Ieder voertuig die je wilt hebben kost credits, ook staat hun maximale snelheid erbij, moet jij van de ene kant van de kaart naar de andere kant kan het maar zo 2 uur duren voordat deze daar kan zijn, zorg dus voor een goede spreiding van je voertuigen (goede dekking over de hele kaart) en niet ieder voertuig is vaak nodig(zoals de HV spoor, duikers, kraan en gevaarlijke stoffen eenheden), sommige voertuigen kunen ook alleen bemand worden door opgeleid personeel, bij geen opgeleid personeel geen uitruk!

  Garage:
  Ieder voertuig heeft onderhoud nodig, hoe meer kilometers je maakt hoe sneller de slijtage is.
  Hiervor heb je dus de garage waar je de voertuigen heen kunt sturen voor reperatie(in het spel wordt snel duidelijk waar je kunt zien of het nodig is).

  Ziekenhuis:
  Bij een beroepspost kun je naar uitbouw nr5 gaan, deze is speciaal bedoeld voor de ambulance, deze kan alleen bemand worden door opgeleid personeel.
  Bij veel branden en ongevallen kunnen er gewonden vallen, deze zul jij ook moeten afvoeren naar het ziekenhuis, waarvoor je ook weer wat credit krijgt.

  Verloop van het spel:

  Bij de 1e kazerne met voertuig ga je rustig van start met de meldingen, hoe meer kazerne’s je (uit)bouwd hoe meer meldingen je gaat krijgen, het spel gaat dus wel mee met het spelers niveau, zorg ook altijd dat je genoeg credits hebt als je een kazerne uitbouwt voor een extra voertuig te kopen, anders krijg je wel meer meldingen maar heb je geen extra voertuig om te helpen.
  Een melding vervalt automatisch na 48 uur dus in die 48 uur kun je alle tijd nemen om de meldingen af te lopen, ben je nog bezig met de melding is het helaas ook geen credits en de melding vervalt.
  Loos alarm is ook in het spel verwerkt, je krijgt voor die uitruk dan ook geen credits.
  Hoe meer kazerne’s en uitbouwen je hebt hoe meer en zwaardere meldingen je kunt gaan krijgen, je start rustig: buitenbrand, stormschade’s en kan eindigen is een heel woonblok wat in de brand staat of een vliegtuigbrand/crash.
  Je moet wel aangemeld zijn willen de meldingen komen, je kan dus ook rustig je browser open hebben staan en ondertussen even eten, je komt dan terug en hebt wat meer meldingen.

  Op de kaart kun je 55 kazerne’s neerzetten, na dat dit allemaal is gedaan krijg je een hele reeks meldingen als je online bent.
  Na de 55 kazerne’s kun je een 2e stad kopen voor 20.000.000 credits, zover ben ik nog niet (zit nu zelf op 46 kazerne’s) dus daar kan ik verder nog weining over vertellen.

  Het verband:
  Het verband is een groep spelers die elkaar helpen, je kunt maar lid zijn van 1 verband, heb je teveel meldingen of voertuigen nodig die je zelf nog niet hebt kun je de melding in het verband plaatsen, hierop wordt de melding zichtbaar voor de andere spelers en kunnen hun hun eigen voertuigen sturen om jou te helpen of dat jij voertuigen stuurt om hun te helpen.
  Het verband heeft ook een “berichten box” waar geplaatse berichten door verband speler geplaatst kunnen worden met bijvoorbeeld vragen(deze worden binnen een bepaalde tijd automatisch verwijderd), een forum waar je ook diverse berichten kun plaatsen en kunt bijpraten en waar berichten wel blijven staan en een hele mooie chat functie, lekker chatten met je vrienden in je eigen verband chatroom, of in de lobby met spelers uit duitsland.

  Storm aan meldingen:
  Heel soms zijn er grote calamiteiten zoals bijvoorbeeld recent een storm, en de terugtocht van de vakantie.
  Dit levert hulpverleners altijd meer werk, dit gebeurd ook wel eens op het spel, je kan dan binnen een aantal uren honderden meldingen krijgen(hoeveelheid is afhankelijk van je aantal kazerne’s natuurlijk), en ook wordt er dan door een duitse radiozender een 112reportage gedaan net zoals het ook in het echt gaat, verslaggevers geven dan divers berichten over bijvoorbeeld de storm: wanneer hij op zijn piek is of gaat liggen, en waaneer de drukke wegen overbezet zijn door vakantie verkeer en er dus veel ongelukken gebeuren.

  Voor meer informatie zou ik zeker de link van het hulpverleningsforum en hetbrandweerforum bekijken en eventuele vragen daar stellen, en vaak staat het antwoord al beschreven in een eerder bericht dus de zoekfunctie op de website is zeker een aanrader.

  Veel speel plezier, en voor vragen kom naar 1 van de fora’s medespelers zullen je daar graag op weg willen helpen.

  Melle

Plaats een reactie