GroupTweet, één direct message naar een groep

Post

Reacties   |   Tools

Er is een belangrijk dilemma bij twitteren tijdens een incident of crisis. Welke berichten kunnen openbaar worden gemaakt en welke niet? Tegelijkertijd is Twitter wel een ideaal hulpmiddel om snel actuele informatie te delen, juist ook tussen collega’s. Als je bovendien tijdens een incident ook de berichten op Twitter in de gaten wilt houden, is steeds omschakelen van Twitter naar e-mail of sms niet handig.

Voor niet-openbare berichten biedt Twitter de mogelijkheid voor direct messages (DM). Je kunt dan iemand iets meedelen wat niet in je openbare timeline voor al je volgers verschijnt. Maar stel, je wilt een bericht delen met een groep collega’s. Een direct message is dan niet handig, want die is alleen geschikt voor individueel gerichte berichten. Ook daar is een oplossing voor: GroupTweet.

Wat is het?

GroupTweet maakt van een standaard Twitter-account een instrument voor groepscommunicatie. Leden kunnen een direct message (DM) posten naar iedereen in de groep. Je maakt een nieuw account aan voor de groep. Als dit groepsaccount een DM-bericht ontvangt van iemand uit die groep, zet GroupTweet dat om in een tweet die alle volgers van die groep kunnen zien. Als je het groepsaccount beveiligt met een slotje zijn die berichten uitsluitend leesbaar voor toegelaten lezers.

Wat maakt het geschikt bij crisiscommunicatie?

Het voordeel is dat je werkt in hetzelfde systeem als waarin je de publieksreacties kunt volgen. Dat maakt het heel eenvoudig om belangrijke signalen met elkaar te delen. Een relevant bericht uit het publiek kun je eenvoudig doorspelen naar collega’s zodat er snel gereageerd kan worden. Het kan helpen om snel acties in gang te zetten of om te reageren op een ongewenste geruchtenstroom. Je kunt snel met elkaar even afstemmen wat te doen of te laten, zonder dat je daarvoor moet omschakelen naar een ander communicatiemiddel.

Voorbeelden van recent gebruik

Wij kennen nog geen voorbeelden van recent gebruik. Jij wel? Of wil je het eens gaan uitproberen? Laat ons je ervaringen weten via een reactie hieronder.

Image Description

Plaats een reactie