Rekening houden met (kleine) getroffenen

Post

Reacties   |   Getroffenencommunicatie

Foto: Marco Derksen

Het had een mooi feest met een mooi einde moeten worden, zaterdag de 21e augustus 2010 in Arnhem. Heel veel mensen en heel veel kleur bij het jaarlijkse zomercarnaval Rio aan de Rijn. “De sfeer was de hele dag geweldig”, aldus burgemeester Pauline Krikke. “Eén van de mooiste carnavals in het 10-jarig bestaan”.
Maar het liep verkeerd af. Tegen 19.00 uur schoot iemand gericht op een aantal mensen op een overvolle Markt in het centrum. Drie mensen werden geraakt. Eén man overleed aan de verwondingen, twee anderen raakten (zwaar)gewond. Er ontstond grote paniek en vele ouders met kinderen vluchtten weg, onder andere naar het gemeentehuis.
Via twitter waren details van het incident en ervaringen van ooggetuigen de hele avond te volgen. Al kort na de schietpartij werd gesproken over een dode. Het duurde nog enkele uren voordat de overheid dit kon bevestigen.

Ook een foto met een getroffene op de grond cirkelde de hele avond rond.
De fotograaf kreeg in de loop van de avond echter spijt van zijn geplaatste foto en verwijderde deze van twitter. Verschillende media (waaronder de Gelderlander) lieten de foto echter aanvankelijk staan (ook met de vermelding erbij dat de maker hem had verwijderd van Twitter).

Wat ik mooi vond was te zien hoe Arnhem-direct hiermee omging. In de reacties verscheen het volgende bericht:

Foto: Marco Derksen

…… – zaterdag 21 augustus 21:00
Ik zit met mijn dochter op schoot dit mooie meisje te bekijken en wil naar beneden scrollen, worden we ineens geconfronteerd met deze enorm shockerende foto. Het bericht alleen is al gruw lijk genoeg. Mag de foto weg? Of is dit alleen mijn probleem?

Redacteur Marco besloot de foto te verwijderen en plaatste het volgende:

Marco Derksen  – zaterdag 21 augustus 21:21
@Jessie: je hebt helemaal gelijk; heb details en foto direct weggehaald. Jammer dat het zo is geeindigd, maar we mogen zeker ook niet vergeten dat het een fantastische tiende editie van Rio aan de Rijn was

Er waren mensen die vonden dat Marco hiermee de dode en gewonden “wegmoffelde”.
Maar de moeder-van-de-dochter voelde zich gehoord. Zij reageerde de dag erna zo:

……   – zondag 22 augustus 11:11
@allemaal Ik ben blij dat Marco Derksen gehoor heeft willen geven aan mijn verzoek. Ik ben het met jullie eens dat de harde werkelijkheid ook getoond moet worden. Het probleem was bij mij dat het als reactie geplaatst was op dit positieve bericht van Miss Rio 2010. Je komt op dit positieve bericht terecht en kon niet om de foto heen. Is nu mooi opgelost door een link te plaatsen, zodat je zelf de keus hebt om verder te kijken. Mijn dochter en ik waren erg geschrokken. Ik weet dat ze ooit de harde werkelijkheid tegen zal komen, maar nu liever nog even niet. Vind haar nog te jong. Ik hoop ook dat het nooit meer gebeurd en dat ik volgend jaar onbevangen samen met mijn dochter van Rio aan de Rijn kan genieten.

Rekening houden met (kleine) getroffenen – gewoon omdat het kan!

 

Foto’s en tekst met toestemming overgenomen van twitteraar @marketingsfacts, Marco Derksen.

Plaats een reactie