Is elke brand een (mogelijke) crisis?

Post

4 reacties   |   Discussies

Op zaterdag 21 augustus was er ‘s middags een brand in een winkel van Marskramer en een slijterij in Bergeijk. Een flinke brand waarbij in elk geval één pand verloren is gegaan. Voor de crisis-twitteraars @Realwouter en @JaapStalenburg leidde dit tot een boeiende discussie: wat is een crisis?
Is elke grote brand een crisis? Of ontstaat er dan een devaluatie van het begrip? Crisiswerkplaats daagt iedereen die hier een mening over heeft uit om te reageren onder dit bericht. Een artikel indienen kan natuurlijk ook.

Ter illustratie en inspiratie een artikeltje uit de Leusderkrant van deze week, waaruit mag blijken dat zelfs een ‘kat-in-boom’ incident crisisvormen kan aannemen.

Nacht in boom fataal voor kater Yoep

woensdag 18 augustus 2010 10:20

LEUSDEN – In de buurt zijn ze er nog boos over: kater Yoep is dood. Yoep zat vorige week maandagavond vast in een boom op de Gironde. Concrete hulp bleef uit, pas de volgende ochtend kwam de dierenambulance die de brandweer van Leusden waarschuwde. Buurtbewoners hebben nog getracht de kat eruit te krijgen, maar dat bleek een te lastige klus.

Leusder Krant

Naar het volledige artikel. En kijk ook even naar de reacties onder het artikel.

 1. Wouter Jong08-21-10

  Het item doet me denken aan de burgemeester van Oude Pekela, die op basis van zijn bevoegdheden de brandweer opdracht gaf om alsnog de kat uit de boom te halen. Lang leve artikel 172 lid 3 Gemeentewet! Zie http://www.blikopnieuws.nl/bericht/102780/Bewoners_woedend_op_brandweer_om_kat_in_boom.html

  Soms maken professionals van iets een crisis, soms is de samenleving daadwerkelijk van slag. Soms schiet men daar ook in door. Het aantal internetcondoleances van de doodgeschoten dominomus in Leeuwarden was vele male groter dan het aantal condoleances na de cellenbrand op Schiphol. De reacties zijn van tijd tot tijd dus buiten proporties. Het is aan de professionals om af te wegen wanneer het nodig is om mee te buigen, emoties de ruimte te geven, of juist om de emoties wat te temperen. Bij voorbaat meegaan in de hype dat alles een crisis is, lijkt me niet de weg die we op moeten gaan.

 2. Vincent van Vliet08-22-10

  In deze vraagstelling zijn twee begrippen opgenomen die op meerdere manieren interpretabel zijn. Om een antwoord te geven op deze vraag dien je deze te definiëren.

  Volgens Van Dale is een brand een heftig vuurverschijnsel, meestal van vernielende aard. Dit kan dus bijvoorbeeld variëren van een containerbrand waarbij er schade is aan de container (de vernielende aard) tot aan een woningbrand waaraan schade is aan één of meerdere woningen.
  Artikel 1 van de Wet veiligheidsregio’s definieert een crisis als een situatie waarin vitaal belang van de samenleving is aangetast of dreigt te worden aangetast.

  Samenvattend is een brand een (dreigende) crisis als er sprake is van een heftig vuurverschijnsel met vernielende aard en deze het vitaal belang van de samenleving aantast of dreigt aan te tasten.

  Naar mijn idee is het dus niet zo dat iedere brand een (dreigende) crisis is, omdat niet iedere brand invloed heeft op het vitaal belang van de samenleving. Neem een vrijstaande container die brand, is dat dan direct een crisis? Nee, omdat deze niet van invloed is op het vitaal belang van de samenleving. Anders zou het zijn als deze container tegen een gebouw staat waardoor de brand overslaat en zich verder uitbreidt, dan kán de brand ontaarden in een crisis.

 3. Daan Russchen08-22-10

  Dit is een taalkundig en emotioneel vraagstuk. Taalkundig is een crisis (vrij vertaald) een abnormale situatie waarin normaal handelen niet meer volstaat. De vraag is dan ook of de inzet van brandweer, politie of ambulance onder normaal handelen valt en of bijvoorbeeld een brand abnormaal is. Voor beiden ben ik geneigd te zeggen dat het in het algemeen normaal is. Het gebeurt simpelweg te vaak om niet als normaal te beschouwen.

  Slechts in de gevallen dat ook de hulpdiensten niet meer weten hoe te handelen, en zelf (enigszins) in paniek raken of de inzet niet afdoende blijkt om de abnormale situatie te keren, is er in mijn ogen sprake van een crisis.

  Volgende discussie. Wanneer is iets een ramp?

Plaats een reactie

 1. Tweets die vermelden Is elke brand een (mogelijke) crisis? -- Topsy.com08-21-10